2025 eco wetgeving

word-eco-made-of-green-leaves-on-yellow-background

Nieuwe SUP-wetgeving en duurzaamheid: Wat verandert er in 2025?

Verbod op gratis koffiebeker to go per januari 2025

Vanaf januari 2025 geldt een verbod op het gratis verstrekken van plastic wegwerpbekers en -voedselverpakkingen voor eenmalig gebruik. Dit betekent dat consumenten bij afhaal en consumptie onderweg extra moeten betalen voor plastic bekers en verpakkingen, bovenop de prijs voor hun koffie of maaltijd. Dit geldt ook voor bekers die ogenschijnlijk van papier zijn, maar die een plastic coating bevatten. Ondernemers mogen zelf bepalen hoeveel ze per plastic wegwerpbeker of -bakje vragen. 100% papieren en andere plasticvrije wegwerpverpakkingen blijven voorlopig nog wel toegestaan. Tegelijkertijd moeten ondernemers herbruikbare alternatieven aanbieden voor maaltijden en dranken die ter plekke worden bereid om hergebruik te stimuleren.


Afwasbare mokken verplicht op kantoor vanaf 2025

Als onderdeel van de nieuwe SUP-wetgeving moeten vanaf 2025 herbruikbare serviezen, zoals afwasbare koffiemokken, standaard worden gebruikt op kantoren, in kantines en in eetgelegenheden. De wetgeving is een verdere uitwerking van de Europese Single-Use Plastics (SUP) richtlijn, die is ontworpen om de impact van de 10 meest gevonden plastic wegwerpproducten op stranden te verminderen. Alleen zorginstellingen zijn vrijgesteld van deze verplichting. Deze nieuwe regel is bedoeld om hergebruik te bevorderen en het gebruik van plastic wegwerpbekers en verpakkingen drastisch te verminderen.


Statiegeld op blikjes per 2023 ter ondersteuning van duurzaamheid

Sinds 2023 wordt er statiegeld op blikjes ingevoerd. Dit betekent dat, net zoals bij kleine plastic flesjes, per blikje 15 eurocent statiegeld wordt gerekend. In Nederland worden er jaarlijks 600 miljoen grote plastic flessen, 900 miljoen kleine plastic flessen en ruim 2,5 miljard blikjes op de markt gebracht. Een deel van dat plastic en blik kan worden hergebruikt, maar dan moet het wel op de juiste manier worden ingezameld. Daarom is het statiegeldsysteem verzonnen. Zo wordt de kans groter dat plastic wordt teruggebracht en kan worden gerecycled. Het statiegeldsysteem geldt voor metalen drankverpakkingen met een inhoud van 3 liter of minder. Het statiegeld is vastgesteld op €0,15. Verpakkingen waar statiegeld op zit, kun je herkennen aan het statiegeldlogo. De blikjes waar statiegeld op zit, moeten in goede staat verkeren. Ze krijgen een unieke barcode die bij de inzameling onbeschadigd moet zijn, anders kan de machine de code niet lezen.


Statiegeld of herbruikbare bekers voor meer milieu-impact

Volgens Zwerfinator Dirk Groot heeft het invoeren van statiegeld op kleine plastic flesjes al grote positieve impact gehad op het zwerfafval. Sinds de invoering hiervan is het aantal plastic flesjes namelijk al met 70% gedaald. Ook andere landen in Europa hebben al jaren een statiegeldsysteem op blik, zoals onze Duitse buren. Volgens een rapport uit 2016 bleek de invoering van statiegeld op blik in Duitsland in het jaar 2003 een groot succes te zijn. In 2014 werd namelijk 97% van alle blikjes ingeleverd. Ook in de Scandinavische landen en Finland worden percentages van 89% of hoger behaald. Bij Flask vinden we deze nieuwe statiegeldontwikkelingen een hele mooie stap in de goede richting. Al hadden we liever gezien dat het al in 2015 werd ingevoerd en dat er €0,25 statiegeld werd gevraagd. Bij Flask zeggen we altijd: voorkomen is veel en veel beter... gebruik een drinkbeker of fles die herbruikbaar is.


girl-holding-save-the-planet-sign
 
Laatst bekeken