Het kopen van de ideale thermosfles of thermosbeker 2023, waar moet je op letten?

Het kopen van de ideale thermosfles of thermosbeker 2023, waar moet je op letten?

Thermosflessen zijn er in alle kleuren, maten en merken. Welke is het best? Als je een wandeling door de winterse kou maakt, is een kop warme en dampende koffie of thee een heerlijke beloning. Met een thermosfles heb je altijd warme drank bij je. Maar waar moet je op letten als je een goede en handige thermosfles wil kopen of wilt weggeven als eindejaarsgeschenk?

Blog-foto-1q4yLyks0RKHEj

Hoe werkt een thermosfles?

Door de dubbele wand van de fles blijft de inhoud warm. Tussen de twee wanden zit vacuümgetrokken lucht. Hierdoor komt de inhoud van de fles niet in contact met de temperatuur buiten de fles. Dit geldt ook voor warmte, dus je kunt een thermosfles ook goed gebruiken om in de zomer je drinken koel te houden.

Wat is het beste materiaal voor een thermosfles of beker?

Een goede thermosfles verliest zo min mogelijk warmte en houdt je drank ook na een paar uur wandelen nog op temperatuur. De beste thermosflessen zijn gemaakt van roestvrijstaal (RVS). Dit materiaal isoleert goed en is bovendien gemakkelijk schoon te maken.

blog-foto-3

Een grote of kleine thermosfles, wat is de juiste maat?

Er zijn thermosflessen in diverse maten te krijgen. Hoe groter de fles, hoe meer gewicht je mee moet dragen. Koop een fles met een inhoud waar je precies genoeg aan hebt. Dit hangt er uiteraard van af hoe lang je gaat wandelen en met hoeveel personen je van de thermosfles gebruik maakt. Voor een korte treinrit volstaat een 350 ml thermosbeker meestal en die zijn er van vele merken zoals bijvoorbeeld Mepal, Dopper, Retulp, Mizu en Klean Kanteen. Voor een lange bergtocht kies je bijvoorbeeld voor de XL 1200ml Adventure fles van Retulp of een grote thermosfles van Contigo. De meest gangbare maat is een 500ml fles.

Een draaidop of drinktuit, welk gebruiksgemak wil je?

De fles mag natuurlijk niet lekken. Niets vervelender dan koffie of thee tussen de spullen in je tas. Verder is ook het gebruiksgemak een aspect om rekening mee te houden bij de aanschaf. Er zijn thermosflessen met een draaidop of met een drukknop. Tijdens een test van thermosflessen door het tv-programma Kassa bleek een paar jaar geleden dat de traditionele draaiknop beter isoleert dan de drukknop. Een drukknop is aan de andere kant wel praktischer in gebruik, omdat je geen losse dop hoeft vast te houden tijdens het schenken. Let er wel op dat de drank in de fles niet te heet is.

blog-foto-2

Een goedkope of dure fles, wat is een juiste prijs voor een thermosfles?

Er bestaan aanzienlijke prijsverschillen tussen thermosflessen. Je hebt al een thermosfles voor minder dan 10 euro, terwijl de duurste exemplaren rond de 70 euro kosten. Bij Flask staan vrijwel alle mogelijke thermosbekers en thermosflessen in de webshop. De prijs wordt bepaald door het formaat en functionaliteit van de fles en over het algemeen zijn merkflessen van A-merken zoals Mizu, 24bottles, Retulp, Chillies en Dopper wat duurder dan merkloze thermosflessen.

Onderzoeken en testen naar thermosbekers en thermosflessen

Er zijn allerlei onderzoeken en testen gedaan naar thermosflessen, waterflessen, reisbekers en allerlei andere drinkware. Bij sommige testen wordt vooral gelet op gebruiksgemak, bij de andere op duurzaamheid en bij sommige LCA en andere testen wordt weer vooral gelet op de wijze van schoonmaken. Dus het is moeilijk om te de best geteste beker of drinkfles te benoemen. In het algemeen scoren de Nederlandse merken Dopper, Mepal en Retulp en de buitenlandse merken Contigo, Kambukka en Camelbag erg goed. 

blog-foto-4

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Ik heb de gegevens bescherming informatie gelezen.